Subscribe:

Ads 468x60px

luni, 10 septembrie 2012

Eduard Carol Novak: “Autoritățile au spus că mă vor premia la fel ca pe sportivii olimpici. Aștept să o facă”

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak, şi-a încheiat participarea la competiţia londoneză cu un onorabil loc opt în cursa pe şosea, în condiţiile în care toţi adversarii săi, cu excepţia cehului Jiri Jezek, aveau dizabilităţi mai mici.
Într-un interviu acordat Mediafax, Eduard Novak crede că a obţinut rezultate bune şi abia aşteaptă să revină în ţară pentru a petrecere o vacanţă alături de familia sa. Totodată, sportivul speră ca autoritățile să-și respecte promisiunile făcute, prin care au spus că vor premia performanțele de la Jocurile Paralimpice ca cele de la JO.

Edi, felicitări pentru rezultatele obţinute, cum a fost această ediţie a Jocurilor pentru tine?
Mulţumesc, a fost destul de fructuoasă, dar în același timp şi foarte stresantă. A fost foarte greu şi mă bucur că mă pot întoarce acasă cu două medalii. Mai mult nu cred că s-a putut.
Cum a fost cursa pe şosea, ai venit pe locul opt?
Nu am avut prea multe şanse, pentru că adversarii mei aveau ambele picioare. Doar eu şi cu cehul Jiri Jezek am fost singurii care am venit de la altă clasă. Noi doi practic am concurat la clasa superioară. În cursa asta eu pasam, eu centram şi trebuia să şi marchez, în sensul că trebuia să mă ţin după plutonul fruntaş, să sprintez şi să rămân alături de cei din frunte. La final nu am mai avut puterea să sprintez, astfel că am venit pe locul opt. E un rezultat bun, având în vedere că am venit la trei secunde de locul trei.
Ce s-a întâmplat cu Imre Torok, de ce a abandonat după 32 de kilometri?
Imre a fost oprit de organizatori pentru că s-a mers într-un ritm infernal şi ar fi fost ajuns cu un tur şi atunci era descalificat. Nu s-a accidentat, doar că nu a putut ţine ritmul.
Crezi că rezultatele tale vor ambiţiona şi alte persoane cu dizabilităţi să facă sport şi chiar să participe la Jocurile Paralimpice?
Eu aşa sper. Sper ca în următorii patru ani, cu ajutorul ANST, să fie mai bine finanţate sporturile paralimpice. Mi-aş dori ca şi alte persoane să se apuce de sport, nu e neapărat nevoie să fie ciclismul. Dacă nu începem prea curând pregătirile, nu cred că vor fi rezultate peste patru ani.
Ce urmează acum pentru tine?
Multă vacanţă şi relaxare. După ce am pedalat peste 10 ani pentru a obţine aceste rezultate, vreau să mă relaxez alături de familia mea, să mergem undeva să stăm şi să ne distrăm împreună.
Ai idee cam câţi bani vei primi pentru rezultatele obţinute?
Am văzut în media că doamna Tocală a declarat că vor fi aceleaşi premii ca la olimpici, iar domnul Ponta a zis acelaşi lucru.
Totuşi, Legea sportului nu permite premierea paralimpicilor decât cu 35.000 de lei.
Nu-mi vine a crede că un premier poate să facă aceste declaraţii fără să cunoască legea. Nu poate să vină acum şi să spună "Sorry, primeşti 10 la sută din ce ţi-am promis, pentru că nu avem cadrul legal".
Acum, pentru singurul medaliat din istoria României la Jocurile Paralimpice urmează o vacanţă alături de familie şi el speră ca oficialităţile să-şi respecte promisiunile făcute înaintea debutului Jocurilor Paralimpice, astfel încât să fie recompensat cu aceiaşi bani ca şi olimpicii pentru cele două medalii obţinute, titlul paralimpic în cursa de urmărire pe velodrom şi argintul de la contratimpul pe şosea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu